навика, които губят нашето времето

Да, оказва се, че времето е болна тема за много хора в наши дни. Защо ли? Защото то никога не е достатъчно, за да направим всичко, което сме си набелязали за деня. То не стига, за да изпълним всички задачи, които сами сме си поставили или някой друг изисква от нас.

Най-интересното обаче, е че времето е еднакво за всички хора по света – без значение с какво се занимават, колко са успешни, щастливи или пък не. Но защо тогава някои хора успяват да имат почти желязна организация на времето и са изключително продуктивни и ефективни? Може би познавате такива, а може би вие самите сте от тези хора? Или пък имате усещането, че постоянно се надпреварвате с времето и ,разбира се, то винаги побеждава? От която и група хора да сте, никога не е излишно да подобрите още повече организацията на времето си и да бъдете още по-ефективни, борейки предизвикателствата на ежедневието! Точно затова, подбрах за вас 10 вредни навика, които буквално изпиват времето ни и ние го пропиляваме. Ето първите няколко навика, които губят нашето време:

⏰ Не приоритизираме – постоянно се включваме в дейности и поемаме ангажименти, които реално не са важни за нас и единственото, което правят, е всъщност да ни губят времето. Трудно ни е да преценим кое е важно за нас и кое може да почака или дори изобщо да не се случи. А може би дълбоко в себе си знаем това, но не можем да откажем на приятел, роднина, трудно ни е да кажем НЕ или да отложим маловажното.

⏰ Чакаме да получим вдъхновение – искаме първо да ни „дойде музата“ и след това да действаме. Казваме си „има време“, „рано е още“, „може да почака“, но истината е, че „музата“ и новите идеи идват тогава, когато предприемаме действие, когато сме активни, упражняваме се/тренираме. Подходящият момент е СЕГА!

⏰ Правим всичко сами – да, може да нямаме доверие на другите как ще свършат определена работа или дори да сме убедени, че никой друг няма да направи нещо по-добре от нас. Истината обаче е, че ако не се научим да делегираме, ние ще сме под постоянен стрес, ще сме изтощени, постоянно ще бързаме, ще чувстваме натиска на времето и на обстоятелствата и в крайна сметка няма да имаме удовлетворяващи резултати. Вместо това, ако започнем да си сътрудничим с другите, ако се научим да приемаме помощ, подкрепа от околните и да делегираме задачи, ще имаме повече време, нали?

⏰ Оплакваме се – Добре, нека си признаем, че се оплакваме. Всеки един от нас, поне веднъж на ден/на седмица/месец се оплаква от нещо или някой, уж, за да му олекне. Но реално променяме ли нещо като се оплачем от него? Едва ли! Затова, нека просто действаме и ако нещо не се случва по вкуса ни или така, както ние искаме, да действаме отново или да променим посоката.

 Тревожим се за това какво ще кажат хората – да, това може да бъде изключително изтощаващо, а и обезличаващо нашия собствен живот. Постоянната тревога и притеснение как ще реагират хората, какво ще си помислят за нас, дали ще им се харесаме или не, ограбва много от нашата енергия, нашето време. Всъщност, отделяйки от времето си за това винаги да отговаряме на очакванията на другите и да живеем, стараейки се да получим тяхното одобрение на всяка цена, ние ощетяваме себе си. Вместо това, нека се фокусираме върху това, което е добро за нас, полезно за нас и ще отговаря не на чуждите очаквания, а на нашите!

Навика, които ни губят времето
Photo credit: mytuition

Не забравяйте – времето ни е прекалено ценно, за да го полеем безразборно. Това е невъзвръщаем ресурс, който се губи и никога не се връща назад, така че много внимателно се отнасяйте с него. За съжаление всички ние сме смъртни и сме тук временно, тоест времето ни на тази земя е ограничено, затова го използвайте пълноценно ⚠️

Очаквайте скоро и продължение, а ако статията ви е харесала, споделете я с приятели 🙂

10 навика, които губят нашето време – част 1
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.