навика, които губят нашето време

Времето е болна тема за много хора в наши дни. Защо ли? Защото то никога не е достатъчно, за да направим всичко, което сме си набелязали за деня. То не стига, за да изпълним всички задачи, които сами сме си поставили или някой друг изисква от нас.

Най-интересното обаче, е че времето е еднакво за всички хора по света – без значение с какво се занимават, колко са успешни, щастливи или пък не. Но защо тогава някои хора успяват да имат почти желязна организация на времето и са изключително продуктивни и ефективни? Може би познавате такива, а може би вие самите сте от тези хора? Или пък имате усещането, че постоянно се надпреварвате с времето и ,разбира се, то винаги побеждава? От която и група хора да сте, никога не е излишно да подобрите още повече организацията на времето си и да бъдете още по-ефективни, борейки предизвикателствата на ежедневието! Точно затова, подбрах за вас 10 вредни навика, които буквално изпиват времето ни и ние го пропиляваме. В първата част на статията споделих няколко ключови  навика, които губят нашето време, а ето и останалите:

Навика, които ни губят времето ⏰ Незавършените задачи

Това са всички онези започнати проекти, ангажименти, които така и не сме довели до край. Истината е, че те се „хранят“от нашата енергия и изразходват вниманието ни. Стоят в главата ни и ни обременяват, а това може да доведе до пренатоварване и хронична умора. Това, което е важно да решим тук, е дали да запретнем ръкави и да доведем нещата докрай, или да се откажем и приключим с тях – както реално, така и мислено, за да освободим съзнанието си, а и времето си.

⏰ Всички да са доволни

Да, ако всички около нас за доволни от това, което правим и решенията, които взимаме, всичко би изглеждало прекрасно, лесно и … нереално! Точно така, това всички да бъдат доволни е буквално невъзможно и е така, защото всеки човек е различен, има своите виждания, възприятия, мнения, възгледи за живота и различните аспекти от него. Ако постоянно се опитваме да удовлетворим и угодим на всички, то ние обричаме себе си на живот, които не е наш, а на другите и , разбира се, ще се разстройваме всеки път, когато някой не е доволен или не е съгласен с нас.

⏰ Да се сравняваме с другите

Сравняването ни с другите е непродуктивно. То е възможно да ни „нахъса“, но доста по-вероятно е да ни накара да чувстваме горчивина, завист и несигурност. Може някой да изглежда по-успял, по-красив, по-богат или по-обичан от нас, но нека не забравяме, че всеки има и води своите битки и че няма как да знаем дали този толкова успешен човек, на който се възхищаваме в момента не се бори със здравето си, например. Единственият човек, с който трябва да се сравнявате, е със себе си преди. Всеки върви по своя собствен път.

⏰ Повтаряне на едни и същи грешки

Когато преживяваме един и същи неприятен сценарий няколко поредни или непоредни пъти, това е сигнал! Дали ще бъдат няколко неуспешни връзки, поредни неуспехи в дадена област или грешки в работата, не подминавайте този знак! Това се случва, за да ви накара да спрете, да анализирате себе си и поведението в дадената ситуация и да промените нещо. Грешките са, за да се учим от тях, те ни помагат и са ни полезни, само ако успеем да извлечем поуката от тях. И както прочутият Айнщайн е казал: „Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати“.

⏰ Перфекционизмът 

Искаме да сме перфектни, всичко да е идеално, да сме съвършено подготвени. Разбира се, хубаво е да се стремим към качество, но трябва да знаем, че перфектни хора няма, а и в началото далееееч няма да сме перфектни. Ако чакаме да станем перфектни, е напълно възможно никога да не спрем да чакаме, просто защото никога няма да сме перфектни преди да започнем. Хубаво е да се анализираме, за да измерим как се справяме, но без да се самосаботираме и критикуваме, че не сме перфектни. Анализът ни служи, за да видим какво трябва да подобрим, но запомнете – стремете се винаги към критиката, която да е градивна!

Не забравяйте – всички ние сме временно тук и това време минава изключително бързо!  Времето ни е прекалено ценно, за да го полеем безразборно. Това е невъзвръщаем ресурс, който се губи и никога не се връща назад, така че много внимателно се отнасяйте към него. За съжаление всички ние сме смъртни и сме тук закратко, тоест времето ни на тази земя е ограничено, затова го използвайте пълноценно ⚠️

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели 🙂

 

10 навика, които губят нашето време – част 2
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *