зрялата личност

Всеки един от нас преминава през различните етапи от жизнения си цикъл според своето собствено темпо и разбиране, с една дума ние се развиваме различно. Въпреки че житейските периоди, през които преминаваме, са едни и същи или подобни, всеки от нас преминава през тях (или не) по различно време  и по различен начин. Зрялата и самоактуализираща се личност се стреми към развитие, има висока мотивация за това. Тя приема чувствата, импулсите и желанията си такива, каквито са. Според американският психолог Ейбрахам Маслоу, известен най-вече като автор на „Пирамидата на потребностите”, истински зрелите личности са само около 1% от населението – и в локален и в глобален мащаб. Те са образец на психологически здравите и максимално изразяващи човешката същност хора.

зрялата личност
Photo credit: unityminneapolis.org

Но с какво се отличава една зряла личност, какво я прави зряла? Ето няколко черти на психологическата зрялост и как можем да я разпознаем в другите и себе си:

 1. Обсъждането на другите хора и незначителните разговори не ви вълнуват повече;
 2. Цените високо качествения сън и времето, необходимо за него;
 3. Можете да прощавате повече;
 4. По-адекватно приемане на действителността – свободно от влиянието на актуалните потребности, стереотипи, предразсъдъци. Интерес към неизвестното;
 5. По-широко скроени сте и можете да приемате повече себе си и на другите такива, каквито са;
 6. Уважавате различията в хората около вас;
 7. Не насилвате или преследвате любовта;
 8. Имате устойчиви морални норми – ясно изразено чувство за добро и зло, ориентирани сте към целта, а средствата се подчиняват на нея.
 9. Не съдите толкова лесно другите;
 10. Знаете как да приемате пораженията и е повишена способността ви за справяне с тях;
 11. Понякога предпочитате да замълчите, отколкото да се включите в безсмислен спор на всяка цена;
 12. Осъзнавате, че вашето щастие не зависи от другите хора, а от самите вас.

Зрелостта ни помага да разкрием всички наши способности и таланти, да процъфтим както в духовен, така и в материален план. А какво бихте добавили вие?

12 черти на зрялата личност
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.