burnout, umora, pregaryane

Бърнаут или другото лице на успеха

Много хора в днешно време преследват успеха, мечтаят за него, искат го силно. Може би защото е актуална тема, така е прието от съвременното ни общество или е наша потребност. Понякога обаче,  успехът бива преследван на всяка цена, дори на цената на нашето здраве – физическо и емоционално. Често ние постигаме невероятни резултати и забравяме да се радваме и оценяме тези постижения, устремени сме веднага  към следващата цел и задача, толкова сме забързани към следващото задължение, че не отделяме жизнено важното време да се насладим, да възнаградим себе си за положението усилие и много често прегаряме.

Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Има много сходни характеристики на депресията, но то е много разично от депресивните състояния- основна разлика-чувството и вътрешното преживяване на изтощение е свързано основно с работното място и работния процес. При състоянието на депресия хората имат цялостно негативно възприятие към света.

Симптоми на бърнаута.

Влошаване на емоционалното здраве на човека- чести боледувания и отпуски; апатия, вялост и усещане за постоянна липса на енергия; често разгневяване за съвсем дребни и незначителни неща по време на работния процес  или в комуникация с колегите; дехуманизация (арогантност, цинизъм); намалени постижения и резултати въпреки положените усилия и труд.

Кои са засегнатите най-често?

Най-често това са лади специалисти с идеалистични представи за това как трябва да се справят в работата си, хора, склонни към перфекционизъм  и съвършенство. Жените са по- податливи на синдрома бърнаут, защото са повече склонни на емпатия и по- ирационална преработка на информация и отдаване на работата си. Застрашени от това състояние са също така и свръх мотивирани служители или такива, които се самоизразяват единствено и само чрез работните си постижения и резултати, както и свръх тревожни и свръх критични  към себе си служители.

Стратегии за справяне.

Един от начините за справяне е специализирана помощ или комуникация със значими близки на човека. А ето и още няколко стратегии за справяне в бърнаута:

  1. Намиране на занимания извън работа- важно е да имаме дейности, които да ни носят удовлетворение и радост. Фокусът за себереализация и самоувереност не трябва да бъде само и единствено работата. Добре е да се чувстваме значим и в други области от живота си – личен, социален живот, да не спираме да се развиваме и грижим за себе си;
  2. Почивка, сън, възстановяване. Много е важно да се възстановяваме след интензивна работа. Това наистина е част от творческия/продуктивен процес, който води до прогрес. Успешните хора знаят, че ключът към високите резултати е и в почивката, защото нашето израстване се изразява и във възстановяването от умората. Много хора мислят, че могат да издържат с малко сън, но нашият мозък се нуждае от време, за да възвърне енергията си. Има много изследвания, които доказват, че твърде малко сън може да има дългосрочни последици за когнитивните способности, да намали мотивацията върху задачите и да доведе до бърнаут.
  3. Балансиран начин на живот и грижа за себе си. Движението е живот, добре би било, ако тренираме нещо, което ни допада, за да поддържаме нашето здраве и тяло. Умереното ежедневно физическо движение значително подобрява работата на сърцето и не само. Следователно, нека упражняваме тялото си редовно или поне когато имаме възможност! Това несъмнено ще ни даде повече енергия и ще повиши нашия тонус.
  4. Умението да отказваме и да поставяме граници. Това е от особена важност, имайки предвид динамиката на ежедневието, в което живеем. Всички знаем, че най-често в него  изобилстват редица предложения, задачи, работни задължения и ангажименти, които ни очакват (и в работния процес, и извън него), а всъщност от нас зависи кои от тях ще изпълним (все пак има такива, които дори и да не искаме, се налага да направим) и на кои ще кажем „не“. Думичката „не“ може да има много благоприятен ефект върху нашето време, енергия, психично и дори физическо състояние. Все пак, не е възможно да свършим цялата работа на света. Когато се научим да слагаме граници, ние всъщност помагаме на себе си, учим околните как да се държат с нас, приоритизираме това, което е истински важно и заслужава нашето време, от онова, което можем да откажем.

Все пак, ключът се крие в баланса и осъзнаването, че нито прекаленото натоварване може да ни донесе желаната ефективност и резултати, нито пък прекалената почивка ще е удовлетворяваща.

 

 

Бърнаут или другото лице на успеха
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.