Появата на второ дете е изключително вълнуващ момент, но едновременно с това може да бъде и много специфичен и дори понякога болезнен за първото дете. Ето какво е добре да правите и да избягвате да правите, когато имате второ дете, за да запазите хармонията и разбирателството в семейството, а и отношенията между двете деца (продължение на Първа част):

14. Не забравяйте, че по-големите деца също са деца и не искайте от тях да правят непривични неща, „защото вече са големи“ и трябва да търпят, помагат, чакат и т.н.

15. Не карайте големите да се грижат за малките, не им го вменявайте като отговорност. Ако детето иска да помага и го прави постоянно – то може да приемате помощта и да я поощрявате. Но то винаги трябва да има правото да размисли и да престане.

Photo credit: Baby Hints and Tips

16. Не давайте на голямото дете лъжливи надежди, че малкото ще се роди и веднага ще започне да го обича и да си играе с него. По-добре описвайте бъдещето максимално реалистично – че първо само ще плаче, ще яде и ще спи.

17. Поощрявайте интереса на голямото дете към по-малкото, като го контролирате и учите, не ограничавайте контактите им, дори в началото да не са много успешни.

18. ВАЖНО! Не разделяйте децата след раждането на по-малкото, не пускайте по-голямото на градина, не го оставяйте на бавачката или на баба и дядо. Колкото повече време децата изкарват разделени, толкова по-малка е вероятността да се научат да живеят заедно и да се настроят на една вълна.

19. От време на време позволявайте на по-голямото си дете да се поглези и да се почувства бебе – разрешете му да лежи в детското креватче, носете го на ръце, помагайте му да се облича, хранете го с лъжичка.

20. Дайте на по-голямото си дете „бебе“ – кукла, с която то да може да прави същите неща, които вие правите с малкото дете. Ушийте му малък слинг, дрехи, памперси и т.н.

Photo credit: LittleThings
Photo credit: LittleThings

21. Гушкайте ги едновременно, позволявайте и на двамата да седят на коленете ви.

22. Разглеждайте снимки и подчертавайте колко си приличат.

23. Отделете на всяко дете място за неговите вещи, като не разрешавате на другите деца да ги вземат без негово разрешение.

24. Заедно с едното дете избирайте подарък за другото, като обсъждате какво предпочитат и харесват.

25. Говорете в присъствието на едното дете за другото: „А пък нашият Сашко…“; „А пък нашата Лили…“.

26. Споделяйте с едното дете радостта си от другото: „Имаш много грижовен брат, нали?“.

Още конкретни насоки и препоръки при появата на второ дете в семейството можете да намерите в Първа част.

Източник: cleverbook.net

Имаме второ дете – какво да (не) правим? – втора част
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.