снимка

Интервю с мен, дадено за Giasks.com – Любопитното списание на България:

Как да постигнем това, което искаме?

Какво ни пречи да направим първата стъпка?

Кое ни спира да постигаме мечтите си?

Защо едни успяват, а други се провалят?

Само до мотивация ли е?

Над тези въпроси умуват много от нас в началото на всяка година. Тези въпроси задава всеки път на своите клиенти и психоложката Петя Георгиева от гр. Пловдив, но с тази разлика, че след това има какво да им предложи като съвети, в случай че те самите не намират отговор за себе си.

Петя Георгиева, психолог, семеен, брачен консултант, терапевт

Петя Георгиева – психолог, семеен и брачен консултант – интервю за Любопитното списание Giasks.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Петя е млада и позитивна дама, която също има своите мечти, за чието осъществяване работи усърдно. В България!Хората, които търсят нейната професионална подкрепа, лице в лице или онлайн, са понякога объркани, понякога изгубили смисъла на живота си, а други са семейни двойки, които  търсят отново пътя един към друг. „Изключителен професионалист, който подхожда индивидуално, дискретно и търси решение за проблемите на всеки един , като крайната цел винаги е да мотивира и да предаде смисъл на желанията и постъпките на тези, които изслушва.“ –  така бива описвана тя. В нейната работа ключовата дума е именно „Да мотивира„.

„От личен опит“ с психолога Петя Георгиева:

– И така, Петя, в началото на всяка година хората правят списъци с желания, заричат се какво ще спрат и какво ще започнат да правят, но в много случаи в края на същата тази година те не са постигнали и процент от всичко това. Защо, според теб, се случва това?

Това наистина е доста често срещано и според мен се дължи най-вече на липсата на постоянство и дисциплина.  Промяната е труден процес, тя обикновено е неудобна, некомфортна дори и се изисква доста воля и постоянство, ако искаме да променим нещо в живота си. По-лесно е да живеем по стария модел.

– Имаш ли представа, от личния ти опит, какво най-често си пожелават хората за Нова Година? Да си купят нещо, или да направят нещо? Как би го обяснила с няколко думи?

Колкото и да сме различни ние хората, все пак имаме едни и същи потребности и нужди, разбира се в зависимост от това на какъв етап от жизнения си цикъл се намираме и какво е важно за нас. Пожелаваме това, което нямаме, това, което ни липсва. За един – здраве, за друг – да срещне своята половинка, за трети – да намери подходящата за него работа…

– Каква е възрастовата  граница на тези, които най-малко успяват да намерят вътрешна мотивация? Има ли връзка между годините и начина на живот, който се води?

Според мен годините не влияят пряко на мотивацията, напоследък много млади хора са сякаш изморени и изхабени от живота още преди реално да са се сблъскали с него и имат нужда от подкрепа. Други, които са по-възрастни, успяват да култивират с времето своята воля и мотивация.

 – На какво, според теб, се дължи това?

Според мен това се дължи на нашата вътрешна мотивация и нагласа, на моделите на поведение, които сме усвоили още от деца, а също и на средата около нас – ако имаме обкръжение, което ни пречи и ни дърпа „надолу“, това ни се отразява. Добрата новина е, че всеки може да работи върху това, което му пречи и да го подобри, стига да има желание и да е готов да се предизвиква.

– Тъй като си и семеен / брачен консултант, имат ли семействата общи мечти и ако да, къде бъркат в осъществяването им? 

Имат, да, двойките обичат да правят общи планове за бъдещето и да мечтаят за тяхното осъществяване. Много често обаче клиентите, които се свързват с мен за консултации – семейни или индивидуални, идват с нагласата „все на мен не ми се получава“, „не ми се случват нещата“ и т.н.  Често обаче самите те не знаят какво точно искат да им се случи, нямат ясни цели. А ако имат – отлагат осъществяването им, не работят и не полагат нужните усилия за постигане на това, което искат. Много хора се отказват прекалено рано, нямат конкретен план за действие или пък изобщо не действат.

Ще ти призная, че аз самата минах по този път, знаех какво искам да направя, но все отлагах, отлагах дълго. Най-често отлагаме от страх – да не се провалим, да не разочароваме някой и т.н.

 – А как изобщо успяваш да мотивираш една двойка – все пак са отделни личности макар и живеещи под един покрив?

Да, отделни личности са и това е „магията“ на двойката – двамата да бъдат и да запазят себе си и своята идентичност във връзката си с другия. За много мои клиенти това е трудност – стига се до зависимо поведение, болезнена привързаност и т.н. Други трудности , пред които се изправя една двойка са: да възстановят близостта си един към друг, да подобрят общуването по между си, да продължат след криза, да изградят доверие и взаимно уважение на нуждите и потребностите на другия.

Именно затова се търси и професионална помощ.

Един от подходите, които използвам в работата си със семейства, е системния подход, който е част от фамилната терапия. Като казвам семейства имам предвид  не само интимни двойки, но също така и родител-дете, брат-сестра и други участници в семейната система. Всеки човек се държи по един начин когато е сам и по друг, когато е част от семейството си. Семейството има по-различна динамика. Когато работя със семейства, аз ги подкрепям  да изградят и поддържат здравословни граници по между си, да разберат и дефинират ролите и отговорностите на всеки един от семейството да развият умения за ефективно решаване на проблеми заедно.

– Кой е най-често изричаният съвет от теб за брачните партньори, които идват при теб?

Интересен въпрос! Аз съм на мнение, че готовите съвети и обещания за бързи и лесни резултати не вършат работа или поне не трайно.

Като психолог, аз подкрепям и съдействам на своите клиенти да преминат през етапа/проблема, с който идват при мен. Аз съм до тях в процеса и съм нещо като катализатора, който внася нещо различно и подпомага процеса. Избягвам да давам съвети, а се старая да съдействам на хората сами да развият себе си и да достигнат до отговорите на това, което ги вълнува.

– Няма как да не те попитаме ти самата как мотивираш себе си?  

Петя Георгиева, брачен консултант, психолог, интервю, любопитното списание, giasks

Петя Георгиева – психолог, брачен консултант

 Благодаря ти за този въпрос. Първо, искам да споделя, че аз не съм по-различен човек от останалите и като такъв също имам своите моменти на тревоги, обезсърчаване и трудности. Не съм гуру, нито коуч по личностно развитие, но работя страшно много със себе си и върху себе си и се стремя постоянно да се уча и да се развивам.

Доста често се самомотивирам, а също така се награждавам за положени усилия, за да зарадвам себе си и да се мотивирам. С огромна отдаденост, старание и любов споделям и предавам развитите умения и на моите клиенти по време на консултациите, които правя, за да постигнат желаната промяна. Винаги е по-лесно, когато в този процес до теб има някой, който да те подкрепя, съдейства или просто да бъде до теб в това.

А това, което най-силно ме мотивира, са резултатите и промяната, които постигат моите клиенти. Може да звучи като клише, но за мен е факт. Това ме зарежда изключително много!

– Колко желания изрече в настъпването на Нова Година?

Нищо по-различно от това, което всеки един от нас си пожелава – здраве и любов за себе си, семейството и близките, това е най-важно!

– Какво мислиш за суеверията?

Според мен в живота на човек се случва това, в което той вярва. Ако вярваш, че петък 13-ти или черната котка носи лош късмет, това става част от мисленето ти и става истина за теб. Като малка аз също бях суеверна, но с опити и експерименти открих, че това е въпрос на самовнушение – просто спрях да вярвам в лошия късмет на петък 13-ти. И не, не е задължително да ти се случи нещо лошо, ако ти мине котка път, проверено е 🙂

– С какви думи ставаш всяка сутрин и с какви си лягаш всяка вечер?

Нямам конкретни думи. Когато имам възможност сутрин слушам различни видеа за сутрешна мотивация, които ми дават един свеж и хубав старт на деня, а преди лягане обичам да слушам релаксираща музика, която ме отпуска. Разбира се, не го правя всяка сутрин и вечер, а когато имам възможност, също така често в края на деня благодаря за хубавите неща, които са ми се случили през този ден.

– Къде могат да те намерят хората?

На  petyageorgieva.com  могат да открият повече информация за това, с какво мога да съм полезна, както и безплатни полезни материали.  Също и във Facebook:  Петя Георгиева – индивидуално и семейно консултиране

Източник: Giasks.com – Любопитното списание на България

Защо се проваляме и какво ни пречи да сбъдваме мечтите си – интервю
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.