сериозна връзка, любов, взаимоотношения

Да искаме сериозна връзка и наистина да сме готови за нея са две много различни състояния, които понякога не разграничаваме. Много често, в стремежа си да не сме сами, ние започваме връзка, но всъщност задаваме ли си въпроса – готов ли съм наистина за нея? И за да не останете с впечатлението, че представям връзката като нещо прекалено сложно като ядрената физика, например, или пък за нея е нужна олимпийска подготовка, специално за вас подбрах няколко индикатора, които показват, че ние всъщност не сме готови да имаме сериозни отношения.

Искаме сериозна връзка, но не сме готови да бъдем себе си в нея. Няма любов без да заявим кои сме и какви са нашите намерения. Ако не можем да се осмелим да се заявим в любовта, може би още не сме готови за нея. Същото важи и за това да обичаме нашия партньор, заради това, което той е, без критика, без претенции към това какъв/каква трябва да е половинката ни и какво не прави както на нас ни се иска.

Искаме сериозна връзка, но не сме готови да изразяваме, показваме чувствата си. Няма любов без общуване и комуникация. Абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е двамата партньори да могат да комуникират своите потребности и нужди един с друг, както и своите емоции. Няма любов, без изразяване, няма любов в мълчание, независимо какъв метод за комуникация се използва. Любовта има нужда да бъде изговорена, показана, изразена. Ако не можете да изразите любовта си с думи или да я покажете с адекватни действия, може би още не сте готови за нея. Сигурно си мислите, че вашият партньор знае какво чувствате и мислите? Какво очаквате и как искате да бъдете обичани? Вярвате, че той ще се сети сам, че очаквате цветя на рождения ви ден? Смятате, че тя ще се досети, че не се вълнувате от проблемите на нейните приятелки?

Истината е, че човекът до вас не е врачка и няма как да се досети какво вие чувствате, мислите или желаете! Изключително важно е точно и ясно да кажете какво искате и как ще се чувствате най-щастливи. Дори и да не сте доволни от отговора, който ще получите, важно е да го кажете. В случай, че той/тя не е готов да ви достави радост и да се съобрази с желанията ви, то замислете се дали това е човекът, с който искате да прекарате още дни, месеци, а дори и години заедно?!

сериозна връзка, любов, Петя Георгиева Психолог
Photo credit:
Today Show

Искаме сериозна връзка, но не сме готови да се свържем емоционално. Това е готовността да разкрием своите емоции без страх и притеснение. Споделянето на емоциите е най-съкровеният акт на доверие, но и един от най-мощните символи на заедност и сливане с другия. Тук идеята е, че ако нараним емоциите на човека до нас, ние нараняваме и себе си, защото той сякаш е част от нас, усещаме го като част от нас. Голяма част от хората никога не постигат това. Били са прекалено наранени от родителите си, от предишни любови и са се затворили в себе си. Не допускат никого до емоционалния си свят.

Емоционалното сливане с другия е задължително в любовта. Ако няма доверие и открито споделяне на емоциите, то няма връзка. Може да има страст, секс, престиж и изграждане на общ социален образ като двойка, но няма емоционално сливане. Това е СТРАХЪТ да не те наранят и докато живеем в него, всъщност ние нараняваме другите. Ние получаваме това, което излъчваме. Следователно, ако искаме да се свържем с емоциите на другия, то първо трябва да се свържем със собствените си емоции и да СИ ПОЗВОЛИМ ДА ЧУВСТВАМЕ. Тук готовността е да усетиш, че емоционалното обвързване е безопасно, да се свържеш емоционално с другия, да го УСЕЩАШ. Това са едни от най-красивите и нежни измерения на любовта!

Искаме сериозна връзка, но не сме готови на взаимност. Това е когато има баланс (дори и да не е точно 50/50) между взимане и даване във връзката. Тук идва готовността за споделеност. Не всеки има способността да допусне друг човек до себе си и да му отдаде част от жизненото си пространство. тук се появяват страховете, че „аз“-ът може да бъде заличен, да се изгуби. И в действителност, когато има взаимност, „Аз“ става „Ние“ във връзката!  Добрата връзка се крепи и на умението да стигаме до единомислие по важните и за двамата въпроси. Да не се колебаем да обсъждаме открито нещата, които ни вълнуват. Ако сме на противоположни мнения, е добре да се стремим да формулираме ясно своята позиция.

сериозна връзка, любов
Снимка:
Psychology Today

Умението да изслушваме човека до вас ще ни даде преимуществото да намерим заедно вариант, който да бъде удачен и за двамата. Отстъпките трябва да бъдат правени и от двете страни. Накратко, това е една от най-важните предпоставки за пълноценна връзка – да можеш да направиш място на другия, защото и той става важен точно толкова, колкото сме и ние. Ако не сме готови да направим място в живота си за другия, значи все още не сме готови за сериозна връзка. Този процес ни учи на споделяне и на доверие. Любовта вече не е самотно изживяване, а споделено!

Очаквайте продължение …

Искам сериозна връзка, но … (част 1)
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *