lyubov, otnosheniya, Petya Georgieva psiholog

Явната, но скрита истина за любовта. 

Празниците отминаха и сякаш вече са толкова далеч, изместени от вихъра на ежедневието и предизвикателствата, пред които то ни изправя, ден след ден, седмица след седмица. Е, това трепетно очакване на новото начало мина, защото Новото е вече тук и сега. Нов старт или не съвсем? Има ли нещо различно или всичко е по старо му? Тази Нова година може да е различна, само и единствено, ако ние решим да бъде такава!

В месеца на любовта нека си признаем една явна, но и малко скрита истина, а именно, че накрая всичко се свежда до две неща – да ОБИЧАШ и да БЪДЕШ ОБИЧАН. Точка. Мисли го, игнорирай го, пренебрегвай го,  отричай го, присмивай се, критикувай, прави се на студен, резервиран, дръж се дори надменно, пренебрежително и дистанцирано, „над нещата“, но не можеш да избягаш от това. Маските рано или късно винаги падат и истинските лица се откриват. И потребността от любов също. И тук не става дума за онази сладникава и захаросана любов от романтичните филми, а за онази истинската, откровената. Любов, в която има лекота, спокойствие, която ти дава сила и енергия да вървиш напред, която е взаимност, подкрепа, разбиране, уважение.

Свобода, „гарнирана“ с доверие.  Уязвимост и вяра. Простота. Да знаеш какво би наранило другия и да избереш да не го направиш. Другият да е също толкова важен и значим във връзката, както и ти. Споделеност, интимност. Без ограничения. Без борба за надмощие и его.  Да знаеш, че ще има трудности и да оставаш въпреки тях, по време на тях. Да си там, дори когато е неловко, тежко, именно когато е такова! Да градиш, да даваш и да получаваш. Да си ангажиран и отдаден. И да знаеш: никой на никой не е длъжен. Мъката си е твоя, щастието също. Ти си това, което избереш. И няма как да обвиниш някой, че не ти дава необходимото, ако първо ти не го правиш за себе си.

Искаш да бъдеш обичан? А ти даваш ли любов? Искаш да бъдеш богат? А щедър ли си? Искаш да те уважават? А ти можеш ли да уважаваш другите? Искаш да имаш повече приятели? А ти добър приятел ли си? Искаш да те разбират повече? А ти умееш ли да разбереш другия?

Да прехвърляш собствената си отговорност за собствения си живот върху някой друг е, меко казано, недопустимо. Тъжно е, когато възрастни хора се държат като тийнейджъри. Годините минават, а те продължават да стоят в онази възраст, в която им е било най-познато и удобно… Любовта няма номер, няма бройка. Няма ден, дата. Тя идва само тогава, когато си усетил вкуса на сладкото, опитал горчивото. Обичал си, боляло те е. Бил си високо горе, паднал си. Станал си. А сега може да дойде някой, с който да ти е спокойно. От първата секунда. Без въпроси. Без притеснения. Без излишни саможертви. Той е той, ти си си ти и вие сте ЗАЕДНО. Леко, бавно и ефирно. Красиво.

В пълноценните и удовлетворяващи партньорски отношения има емоционална интелигентност. Приемане на различията между теб и другия с разбиране.  Когато показваш грижа към болката и раните на човека до теб, също и да му позволиш да се докосне до твоите. Да бъдеш открит и близък.  Да не се страхуваш да показваш чувствата си и да разкриваш нуждите си, но и да можеш да чуеш и приемеш тези на другия. Да има необходимо пространство да бъдете точно това, което сте. Едно от най-прекрасните лица на любовта е да знаеш кой си, да знаеш какво предлагаш, какво очакваш и с гордост да се радваш и да се възхищаваш на човека до себе си.

Да ОБИЧАШ и да БЪДЕШ ОБИЧАН – явната, но скрита истина за любовта.

Пожелавам ви прекрасен февруари, изпълнен с много любов и взаимност,

Петя

Явната, но скрита истина за любовта
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.