Децата ни разкриват много полезна информация за своя емоционален свят само чрез своите рисунки. Според педиатри и детски психолози по този на пръв поглед прост начин малчуганите всъщност споделят какво ги радва или тормози, изобразяват чувствата и емоциите си, разкриват своите идеи и преживявания, отношението си към семейството, родителите, приятелите и света. Но какво означават детските рисунки?

Около втората си година децата рисуват абстрактно и възрастният не може да разбере за какво става дума, но детето ще ви обясни неговите си творения. Всеки детайл от рисунката означава нещо, както и липсата му или изопачаването му. Ето и тайния код на детската рисунка:

Животни

Накарайте детето да си представи, че сте семейство животни. Всяко животно от детската рисунка си има значение, направете си изводите. Мечката означава сигурност, опора, стабилност, закрила. На човека-мечка може да се разчита, детето е спокойно с него. Ако мечка е майката или бащата, детето се чувства сигурно и спокойно.

Куче в рисунката означава верен приятел. Човекът-куче никога не лъже, той е верен и с него приятно се живее.

Лъвът е безспорен авторитет. На него не може да се противоречи, той е царят и не трябва да се дразни. Ако вие сте нарисувани като лъва, замислете се да не прекалявате с авторитарния стил, това че ви слушат не означава и че не се страхуват от вас.
Лисица, нарисувана като част от семейството, трябва да ви държи нащрек. Детето чувства някой от вас лукав, лицемерен, нагаждащ се към ситуацията. За чистото детско съзнание това е неприемливо и то няма доверие към такива хора. Ако сте човекът-лисица и се мислите за много хитри и находчиви, разкрити сте, номерата ви не минават. Поне не пред детето.

Горе-долу такова е и отношението към котката. Мила, гальовна, но ако не й угодиш ще ти „издере очите“. Ако майката е представена като лисица или котка, значи има проблем в отношенията с детето. То не я смята за искрена.

Детето се страхува от тези членове на семейството, които са представени като хищници (вълк, тигър, крокодил и др.).
Нямат авторитет пред детето хората, изобразени като маймуни, петли, кокошки и други по-глуповати животни. В детските очи те са само поза, самочувствие и перчене без никакво покритие.

Човешки фигури

Големината на нарисуваните фигури имат значение тогава, когато детето влезе в начална училищна възраст. Тогава големината на фигурата означава влиянието на човека. Според експерти, на тази възраст децата често изобразяват по-големи части от тялото, които представляват някакъв проблем. Например ако родителят го „шамари“, го изобразява с по-големи ръце, ако му се карат – рисува на себе си по-големи уши, а на родителя – голяма, права или нацупена уста. Когато детето рисува човечета, за него тялото означава чувства и желания, а главата разум. Голямо тяло в детската рисунка е белег на сила, а дребното издава неувереност.

Подробностите по лицето на човечето също са важни. Ако то е нарисувано с всички детайли (нос, очи, уста, уши, зъби, вежди), детето държи на външния си вид, понякога означава суетност. Големи уши рисуват децата, които са свикнали непрекъснато да ги критикуват. Обратно, малките уши в рисунката показват, че критиката изобщо не притеснява художника, той не чува забележките. Големите очи ни насочват към страхове на детето, малките – към наблюдателност и анализ от негова страна.

Детето е най-привързано към човека, когото държи за ръка на рисунката. Най-важната личност за него е нарисувана с най-големи размери. Сигнал за тревога е ако някой е нарисуван в профил или гръб или липсва на рисунката. Това например често се случва с новороденото бебе, към което детето изпитва ревност. Още по-тревожно е, ако самото дете липсва от рисунката. То явно се чувства излишно, засилете вниманието си към него. Често това са краткотрайни явления, ако малкият се е скарал със сестра си например, временно я „изключва“ от рисунката си. Колкото повече цветове използва детето при рисуване, толкова е по-пълноценен и хармоничен животът му.

Символи

Специалистите считат, че има няколко често срещани символа в детската рисунка. Много малчугани обичат да рисуват дома си. Къщата се счита за символ на семейството. Особеностите могат да са прозорците, които подсказват за отвореност на детето и контактност, а ако има пушек в комина обикновено говори за разбирателство в семейството. Слънцето е символ на майката. Голямото и усмихнато слънце говори, че детето чувства сигурност и подкрепа. Психолозите смятат, че луната символизира пък бащата. Голямата луна обикновено съобщава за силна връзка с родителя.

Дървото показва как детето възприема себе си. Големите корени обикновено говорят за строго възпитание в семейството. Стъблото показва чувствата на детето – ако то е много по-голямо от другите части на дървото, много е вероятно е да означава, че чувствата надделяват над мислите на детето. Ако е крехко значи и малчуганът е лесно раним.

Каквото и да разкрива детето чрез своите рисунки, то винаги заслужава да му отделим подобаващото внимание и грижа!

Източник: edna.bg

Какво ни показват децата чрез своите рисунки?
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.