Портокалови кори, домашен уют, мирис на канела, червено вино, подаръци … Ето че отново е Коледа – онова време от годината, в което се говори за равносметка, за щастие, за изненади на любимите хора. По това време от годината всички сякаш ставаме по-добри, по-състрадателни, отваряме сърцата си, срещаме се със стари приятели, с роднини и родители. А и всеобщото разбиране и очакване от нас е да сме радостни или поне да го показваме пред другите.  Магазини, молове и търговски центрове ни приканват да пазаруваме подаръци „като за последно“, телевизията и медиите  допълват тази тенденция като ни насочват към това да сме щастливи на всяка цена, нали все пак е Коледа.

Това звучи повече от прекрасно, но ако всъщност дълбоко в себе си ние все пак не се чувстваме така? Ако противно на очакванията, празниците ни носят по-скоро тъга и самота, отколкото така разпространената идея за щастие, хармония и уют? Навън и у дома греят многобройни светлини, а в душата ни е мрачно и сиво, чувстваме се тъжни и потиснати…  Възможно ли е на Коледа всички да сме весели и да се забавляваме и по-скоро това задължително ли е?

 

Ами ако наскоро сме загубили родител, близък или приятел? Ако финансовите ни възможности са много под желаното от нас ниво и не можем да осигурим на семейството си мечтаната Коледа и това ни потиска? Ако сме се разделили с половинката си скоро или преминаваме през труден период от живота си и сме самотни и тъжни, или просто не ни е до празнуване? Възможно е да сме имали тежка година и единственото, което искаме е просто по-бързо да мине старата и да дойде новата, без много фойерверки и шампанско.

Тогава Коледните празници определено за нас няма да са така приказни и красиви, както би трябвало да бъдат, но какво можем да направим, за да ги превърнем все пак в нещо не чак толкова болезнено, тягостно и досадно? Споделям с вас няколко идеи за това какво бихме могли да направим, ако се чувстваме тъжни, самотни, неудовлетворени или просто не ни е до празнуване.  Разбира се, някои от идеите може да не са подходящи или приложими за теб, а и не е задължително да бъдат, но  пък можеш да ги адаптираш според твоите предпочитания или да си вземеш по нещо от тях:

  1. Да сме благодарни.

Когато човек е благодарен, той изгражда в себе си усещането, че има, че е значим, че е богат (нямам предвид финансово). Благодарността ни помага да направим анализ и равносметка, на това, което вече сме придобили, направили и имаме и ни дава яснота къде се намираме в момента, какво сме постигнали, виждаме общата картина и това ни дава удовлетвореност. Може да сме благодарни за хората в живота ни, за нещо, което ни се е случило, за това, че сме живи, че имаме покрив над главата си, топлина в дома, дрехи на гърба си … Макар за някои да звучи прекалено, наистина в България има хора, които нямат възможност да се нахранят и наистина нямат храната на масата, която вие ще имате на Коледа и най-вероятно можете да си позволите всеки друг ден. Защо да не сте благодарни за това?

   2. Да се научим да оценяваме това, което имаме.

Тази техника е свързана с предишната, тъй като когато човек е благодарен, то той възпитава в себе си способността да оценява и вижда това, което има, без значение колко точно има. Най-лесно е да виждаме какво нямаме – онзи смартфон, онази скъпа рокля или кола… Заслепени от това, което искаме, ние сякаш все по-рядко си даваме сметка какво вече имаме в живота си, колкото и малко да ни се струва то, разбира се, при всеки е различно.

   3. Да използваме времето за плануване.

Ако сме сами и нямаме с кой да посрещнем празниците, можем да използваме това време за плануване на следващата година. Можем да се обърнем към себе си и да помислим какво искаме да постигнем от тук нататък. Ако ни тежи да бъдем сами, можем да си зададем въпроса какво да направим, за да променим това. Все пак, защо за следващата Коледа да не си обещаем да привлечем половинка, с която да ни е приятно да прекарваме времето си и която да ни обича, или пък приятелска среда, семейство или каквото бихме искали да имаме.

   4. Да се сдобрим и сплотим със семейството и роднините, които имаме.

Ако пък имаме семейство и роднини, с които да празнуваме и с които винаги прекарваме Коледните празници, но сме в обтегнати отношения с тях или пък ни ядосват, нека се замислим, че все пак това са най-близките хора до нас точно сега и в този момент. Вместо да поддържаме конфликта помежду си, защо да не се опитаме да си прекараме добре с тях, ако така или иначе се налага да прекараме празниците заедно и нямаме друг избор.

   5. Да правим това, което ни носи удоволствие.

Друга идея за прекарване на времето през тези дни е да се отдадем на приятни за нас занимания – дали ще е каране на ски, посещение на далечни роднини, почивка, срещи със стари приятели или дори странно хоби/спорт, за които все не ни остава време. Ако искаме да разчупим стереотипа на дългите и обилни трапези, можем да отделим време на друго, което ни прави щастливи и ни носи радост.

Каквато и да е нашата Коледа, все пак тя е време за нас, за най-близките ни. Време, в което сме ЗАЕДНО и от нас зависи как ще го използваме и дали ще е пълноценно прекарано. Ние сме тези, които можем да променим това, което не харесваме, и което ни потиска.  Ние сме отговорни за собствения ни живот – тъжен, весел, беден, богат, той е пъстър и в това се крие магията му.

А като заговорихме за магия, все пак е Коледа, а казват, че на Коледа стават чудеса, особено ако ние ги сбъднем и създадем.

 

 

Пожелавам ви топла и вдъхновяваща Коледа,

Петя

Коледа е, а защо съм тъжен/на ?
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.