novogishni obeshtaniya

Ето, че Новата година е тук. Може би планирате 2021 да е различна или пък вие да сте различни и да направите нещо ново като например да се откажете от пушенето, да отслабнете, да започнете да спортувате повече, да намерите нова работа или друго. Звучи ли ви познато? Може би това са неща, които сте искали да започнете да правите и преди година, две или три? Можем ли да гарантираме, че през 2021 ще изпълним своите обещания? Как да сме сигурни, че мотивацията ни ще се задържи по дълго от деня на влюбените през февруари например?

Създаването на нови навици. Създаването на нов навик отнема и изисква време, енергия, търпение и постоянство. Тези умения са ни нужни, докато повтарящите се действия се превърнат в навик. Новото поведение няма да се появи автоматично веднага, но ще започнете да виждате първите резултати скоро. Освен това, когато започнете, ще откриете, че няма да се чувствате добре, ако спрете. Това е чудесен стимул да продължите. Така че, продължавайте да се движите към посоката, до която искате да стигнете. Можете да опитате следните няколко техники за постигане на дълготрайна промяна.

Разбийте големите цели на малки стъпки. Малките стъпки ви придвижват напред към крайната цел. Дори първата крачка може да изгради у вас увереност за справяне и в по-трудни задачи. Виждате цялата картина, но не можете да започнете отнякъде или не знаете откъде. Именно тогава идва трудната част, нахлуват в главата мисли да се откажете, че това е невъзможно и т.н. Ако направите списък с нещата, които трябва да свършите за деня, ще имате опора, която да напомня и „побутва“ към действие. Усещането да сложиш отметка на изпълнена задача или да я зачертаеш е много удовлетворяващо!

Бъдете ангажирани. Направете себе си отговорни чрез писмено или устно обещание към хора, които не искате да подведете или разочаровате. Това ще ви насърчи да се движите напред. Дайте това обещание на вашия партньор, дете, учител, лекар, шеф или приятели. Искате повече подкрепа? Публикувайте, манифестирайте обещанието си, търсете хора със сходни цели и интереси, които се стремят към същото.

Учете се от миналото. Всеки направен опит представлява урок. Когато ударите на камък, отделете малко време, за да помислите и анализирате. Може би сте избрали твърде голямо предизвикателство? Или пък някъде по пътя нещо се е „счупило“. Задайте си въпроси като „Какво мога да подобря“, „Какво мога да направя по различен начин?“

И така, преди да направите своите Новогодишни обещания помислете каква искате да бъде Новата година за вас, а след това помислете какви трябва да станете, за да постигнете това. Успешна и хубава нова 2021!

Новогодишните обещания
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.