връзки взаимоотношения

Много често се случва самите ние да се саботираме преди да започнем нова връзка или дори да я обречем на провал без да искаме или осъзнаваме това. Има няколко важни стъпки, които е добре да извървим преди да се впуснем и отдадем на следващата си връзка. По този начин ние ще бъдем по-спокойни, наясно със себе си и подготвени да приемем новата любов в живота си и да изживеем по-пълноценно това ново взаимоотношение.

връзка, взаимоотношения, партньорство
Photo credit: undeuxtoi.com

1. Да сме сигурни, че сме преживяли (и приключили) последната си връзка.

Много често разваляме нови взаимоотношения, защото не сме приключили по всички възможни начини – емоционално, физически и психически, с последната си връзка. Може би ни е трудно да приемем загубата или все още не можем да се откъснем или откажем от стария ни партньор, но нека не забравяме, че новата връзка няма да бъде здравословна, ако я използваме, за да избягаме от предишната. По този начин ние не започваме нещо ново, а само пренасяме емоционалния товар върху новата връзка и я обременяваме с него. Емоционалното нещастие в резултат на развод или раздяла трябва да бъде изживяно, изстрадано, преодоляно! Позволете си да имате период на тъгуване както за преживяната загуба и разочарованието, но и за това, което може да ви се е случило далеч в миналото, но все още не е преодоляно. Също така, може да ви бъде от полза да обработите други видове емоционални загуби, преди да влезете в нови взаимоотношения. Помислете кое ви причинява най-голяма болка и усещане на загуба, или за това, което не сте получавали в детството, но е било заслужено и необходимо за вас. Приемете тези преживявания, за да станете по-съзнателни за това, от което се нуждаете и сега в живота си. Когато се оставим на процеса, ще изчистим пътя за намиране на подходящата за нас половинка в дългосрочен план, а не някой, който временно да ни придружава или да ни намали усещането за болка.

2. Да работим върху премахване на токсичната привързаност.

Друг начин, по който неволно саботираме щастието си в любовен план, е да продължаваме да избираме един и същ тип токсични партньори отново и отново. Струва си да се замислим, ако често си казваме, че все попадаме на неподходящи/лоши/ревниви и да разпознаем историята на тази токсична привързаност.  Хубаво е да си зададем въпросите: Какъв тип хора ме привличат и какви теми внасят те във вашите романтични взаимоотношения? Привличат ли ви хора, които провокират най-доброто във вас или сте привлечени от такива, с който разкривате най-лошата си страна? Когато излизате с нов човек на среща, съзнателно се привързвайте към здрави, любезни и емоционално внимателни хора, които ви подкрепят и ценят.

3. Да изградим своето самочувствие и самооценка.

Помислете дали сте прекарвали времето си за срещи и излизания с партньора си като пренасяте своята самооценка и самоуважение  върху взаимоотношенията си. С други думи – зависи ли вашето самочувствие от това дали имате връзка или не? Ако не сме опознали себе си и ако не се чувстваме добре със себе си и в кожата си, тогава може да сме уязвими при избора на човек до нас. Възможно е да си избираме половинка, за да почувстваме някакво чувство за по-добра самооценка. Това означава, че влизаме във взаимоотношенията си от неспособна и слаба позиция. Това ни прави уязвими и предразположени да бъдем малтретирани и наранявани, което само ще доведе още повече до липса на самоуважение. Хубаво е да отделим известно време, за да работим върху укрепването на самочувствието си и то без патерицата на партньор до нас. Понякога е изключително полезно да имаме време, в което не сме обвързани с половинка, а можем да се отдадем и да инвестираме във връзката си с най-важния човек в нашия живот – самите ние! Едва когато се почувстваме пълноценни и живеем добре със себе си, то ние можем да се впуснем в новата си връзка.

4. Да изградим умения за интимност и добра комуникация с партньора.

Изследванията показват, че сме привлечени от хора, които имат умения за комуникация и интимност, съответстващи на нашите собствени. Това означава, че ако нашите умения в това отношение липсват или не са добри, то най-вероятно ще се окажем с партньор, който също има такива затруднения. Преди да се отдадем на нова връзка е отличен момент да отделим време и внимание, за да подобрим уменията си за комуникация и интимност. Да научим себе си не само да познаваме нашите желания и недостатъци, но и да ги съобщаваме и споделяме  директно на хората в живота си. Когато се научим да се чувстваме комфортно в кожата си, тогава и новата ни половинка ще се чувства комфортно с нас и ще ни приеме такива, каквито сме. 

5. Да се научим да спазваме граници във връзката.

Склонни ли сте да се привързвате толкова силно към човека до себе си, че сякаш сте като едно цяло, сякаш не можете да дишате без него? Вашето настроение, цели, мечти сякаш зависят от неговите или много силно се влияят от неговите? Много хора са склонни към това да проявяват зависимо поведение във връзките си – това е онази емоционална зависимост, която може да има и застрашаващо за нас действие. Не е нужно да изгубваме себе си във връзката с човека до нас, за да го задържим. Можем да имаме връзка и едновременно с това да запазим своята автентичност и индивидуалност. Едва когато самите ние се приемем със своите уникални качества и недостатъци и затвърдим това приемане, тогава и човекът до нас ще не приеме. Разбира се, страхотно е когато имаме общи дейности с партньора, общи цели и стремежи, но нека се опитваме да поддържаме оптимално гъвкави граници, за да се насладим на една наистина качествена и зареждаща нова любовна връзка!

Преди да започнем нова връзка
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.