shtastliva vryzka; otnosheniya

6 стъпки към щастлива връзка – част 1

Щастливата връзка е желана и търсена от много хора, за едни тя може да бъде реалност, а за други само мираж. За съжаление, много фактори ни отдалечават от щастливата връзка като негативен минал опит, страх от отхвърляне или вярването, че връзка означава болка и ограничения. Без значение дали сте заедно от дълги години, от скоро или сте необвързани, отношенията могат да бъдат уязвими. Но как да изградим щастлива връзка, предлагам в няколко базови стъпки:

Да опознаем и развием себе си. Всеки от нас има своите лични потребности и предпочитания, но много често ние не си даваме сметка за тях или пък ги пренебрегваме и не им отделяме достатъчно внимание. Да познаваме истински себе си е изключително ценно, за да развием авторство над живота си. Отличен начин за използване на времето ни е например да работим върху развиването на ново умение, навик, да подобрим здравето си или просто да влезем в по-добра физическа форма. Понякога е изключително полезно да имаме време, в което не сме обвързани с половинка, а можем да се отдадем на това да развием и подобрим себе си и да инвестираме във връзката си с най-важния човек в нашия живот – самите ние!

Да се ценим и да си позволим щастие. Щастието е въпрос на личен избор и позволение. То не е нещо, което друг човек ни дава! Да ценим себе си не значи да сме егоист, който мисли само за себе си, а означава да имаме здрава, стабилна самооценка. Ако не сме опознали себе си и не се чувстваме добре в кожата си, тогава може да сме уязвими при избора на човек до нас. Възможно е да си избираме половинка, за да усетим някакво чувство за по-добра самооценка. Това означава, че влизаме във взаимоотношенията си от неспособна и слаба позиция. Това ни прави уязвими и предразположени да бъдем малтретирани и наранявани, което само ще доведе още повече до липса на самоуважение. Едва когато се почувстваме щастливи и живеем в хармония със себе си, когато сме сами, ние можем да изградим щастливи отношения и с друг човек.

Да се научим да уважаваме човека до нас. Изключително важна стъпка! Щастливата връзка е невъзможна без зачитане на нуждите на партньора до нас. Ако не умеем да възприемаме човека до нас като достоен, ценен, важен и заслужаващ нашето уважение, не само щастието ще се изпари, но и връзката. Да уважаваме човека до нас значи да приемем, че той има свои вкусове, мнение, предпочитания и ние НЕ влизаме във връзка, за да го променим, критикуваме или осъждаме за това. Може да е на различно мнение, да има друго предпочитание и едновременно с това да бъдем заедно. Когато се научим да приемаме и уважаваме желанията и потребностите един на друг, тогава отношенията ни се превръщат в източник на щастие и удоволствие.

Следва продължение…

6 стъпки към щастлива връзка – част 1
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.