брачно и семейно консултиране психолог Петя Георгиева

Да искаме сериозна връзка и наистина да сме готови за нея са две много различни състояния, които понякога не разграничаваме. В предишната ми статия вече разгледахме няколко показатели, които разкриват дали сме готови за сериозни партньорски взаимоотношения, или не съвсем. В тази статия представям и още няколко:

Искаме сериозна връзка, но не сме готови да се доверим. Тук идва мястото на вярата и това да даваме доверие на партньора до нас, да уважаваме неговата личност, уникалност и да знаем, че това е нашият човек. Разбира се, когато се доверяваме, винаги поемаме риск – да не ни оправдаят доверието, Няма стопроцентова гаранция. Но това не означава, че не трябва да се доверяваме никога. Ако не се доверяваме на никого, животът ни става непоносим, превръща в се в непрекъснато предчувствие за предстоящо разочарование. Фразата „Не може да се има доверие на никого“ днес се разпространява твърде често и се е вкоренила в ежедневието ни. Но това оказва влияние върху бъдещето ни, на отношенията между хората! Да четете чужди съобщения, да следите, да търсите грешки, несъответствия – така никога няма да изградите силна връзка. Независимо дали в личните отношения или в работни. Просто ще намерите това, което търсите. Ако не можете да се доверите, почти не е възможно да изградите истински близки отношения, заради страха от близост, вашата прекалена критичност и студенина.

сериозна връзка, отношения Истината е, че никой не може да ни даде гаранция, че ще направи всичко това, което обещава. И това е цената на доверието, която може да се наложи да платим, за да се почувстваме разочаровани… или щастливи! Да, ще имате разочарования, хората ще ви използват, никой не е идеален. Но след като се научите да се доверявате, животът ви ще стане по-малко тежък, а хората, на които сте направили този подарък, ще го оценят и ще се опитват да оправдаят доверието ви, което е предпоставка за хармонично развитие на отношенията. Няма нужда да ходите на всички рождени дни, събития или семейни събирания, за да демонстрирате връзката си. Тя няма нужда да бъде демонстрирана, тя подхранва вас, другите хора не са важни. Вие давате свобода на човека и не се съмнявате в него, защото знаете, че и за него важи същото. Когато сте физически заедно е прекрасно, но когато не сте, вие се вдъхновявате един от друг и си имате доверие.

Искаме сериозна връзка, но не сме готови да дадем свобода. Няма любов без свобода. Прекалено задушаващата и обсебваща любов може да задуши, изтощи и накрая откаже единия или и двамата партньори. Ако не сте готови да дадете пространство на другия човек, в което пространство той да бъде автентичен и себе си и вие да уважите това, то може би не сте готови за сериозни пълноценни отношения. Накратко, тук става въпрос за това любовта да съществува независимо от времето, мястото, разстоянието и всички други условности и ограничения, които често и сами си поставяме. Това е красивата, СВОБОДНА и истинска любов, която може да ДИША!

Вярвайте в уникалността си и в това, че сте специален/а. Оставете човека до вас да има собствен живот. Уважавайте и дръжте също така и на собствената си свобода. Правете нещата, които сте обичали да правите и преди връзката. Свободата е богатство, дар, но и отговорност – не всеки може да я понесе и да се отнесе с нея достойно. Въпреки това, не се страхувайте да дадете свобода, ако сте наистина обичани и ценени, партньорът би трябвало да бъде лоялен с вас и да оправдае доверието, което сте му гласували, ако ли не – то НЕ правете компромиси и дайте шанс на някой друг, който би могъл да ви уважава и цени повече!

Искаме сериозна връзка, но не сме готови да застанем гордо до другия. Това е етап, който е подминал страстта, влюбването и страстния секс. Това е зрялата връзка, в която има осъзнаване какво ние даваме и какво другия ни дава. Тук идва комфортът във връзката, да се огледаш в партньора и да харесаш онова, което виждаш. Да знаеш, че той е твоят човек и да се ГОРДЕЕШ с него, да застанеш до него и да заявиш на цялото общество, че ти си до него и той е до теб и вие се радвате и наслаждавате на връзката си ЗАЕДНО. Тук имаме стабилност, личности, които добре знаят какво са постигнали, какви са и какво могат да дадат и да очакват от връзката си.

сериозна връзкаНЯМА любов и връзка без явното й демонстриране.Тя е богатство, което с удоволствие се показва. Скритата любов или прикриването на човека до нас носи елемент на мъка и терзание. Ако не сте готови да покажете човека до себе си пред света и да ЗАЯВИТЕ ГОРДО, че това е човека до вас, замислете се кои ваши страхове ви пречат.

Нормално е често излизате с приятели. Но има хора, които запълват времето си повече с другите , отколкото с половинките си насаме. Ако е така, то е препоръчително да намерите занимания и общи интереси, на които да се отдавате само двамата. Превърнете поне 2 вечери в седмицата в специални. Планирайте ги и се забавлявайте. Експериментирайте всеки път с нещо ново. Не допускайте еднообразието да се настани помежду ви. Говорете така, както бихте го направили с най-добрия си приятел. Не се страхувайте какво ще си помисли човекът до вас. Бъдете такива, каквито сте!

Искаме сериозна връзка, но не сме готови на търпение и отдаване. Отношенията не са гладки, не са безоблачни. Те се градят с времето. Ако не сме готови да проявим търпение и постоянство, няма как тези отношения да се развиват и прогресират. Зрялата и истинска любов иска ЛОЯЛНОСТ и ОТДАВАНЕ. Ако не сме готови, възможно е да срещнем подходящ човек, да прекараме известно време с него и да общуваме заедно и да не се видим никога повече. И това не означава, че сте пропуснали възможността си, а просто че не сте готови. Когато сте готови, възможността ще ви срещне в правилния момент. За да има сериозни отношения и любов, е важно двамата партньори да са на сходни енергийни нива, статус, подобни, близки или допълващи се интереси, цели и да гледат в една посока. Едно от най-прекрасните лица на любовта е да знаеш кой си, да знаеш какво предлагаш, какво очакваш и с гордост да се радваш и да се възхищаваш на човека до себе си.

 

 

Искам сериозна връзка, но … (част 2)
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *