психика при криза, страх, психолог Пловдив

Да махнем короната от вируса или как действа психиката ни при криза?

„Ужас, голяма трагедия“, „стига, това са пълни глупости“,  „това е световна конспирация“, „нещата се преексопонират“ … днес можем да чуем много различни мнения, изказвания, вярвания, мисли. Тук няма да разсъждаваме кое е вярно и кое – не, а ще надникнем малко по-надълбоко, под повърхността.

Нещата са такива, каквито са и бягството от реалността или отказа ни да я примем такава каквато е – несигурна, рискова, неприятна, некомфортна, ПЛАШЕЩА или дори опасна, само би ни попречил да мислим и действаме адекватно. Розовите очила, когато навън е черно, няма да ти помогнат, нали? Всеки ни повтаря как трябва да сме спокойни, да запазим самообладание, да не изпадаме в излишна паника и т.н., но как точно да направим това при положение, че всички около нас говорят само за опасността? Да се правим, че нищо не се случва? Да се държим сякаш няма опасност – това решение ли е?

strah, Psiholog plovdiv, Coronavirus, strah ot Coronavirus, panika pri Coronavirus,
Да махнем короната от вируса или как действа психиката ни при криза

Когато става въпрос са големи групи от хора (народи, общности,маси) има няколко базови емоции, които обединяват и влияят силно – омраза, гняв, любов, почитание, страх. Обединяващата емоция на масите в този случай е СТРАХА. А един от начините да преодолеем страха е като сме информирани как той влияе на нашата психика и начин на мислене. Какви механизми задействат мисленето на обществата и големите маси от хора (народи)?

Според френския психолог и социолог Гюстав Льобон, за да може да се влияе на голяма група от хора, най-важното е отделния човек да се превърне в член на тълпата. Установено е, че тогава отделния човек се разтваря в множеството и може да бъде управляван по законите на стадото. Причината за това е, че човек губи личността и индивидуалността си, ставайки част от едно мнозинство, което е подвластно на някакъв авторитет. Каква е връзката с реалността в момента?

Цялото население сега е превърнато в тълпа, под влиянието на една от най-силните човешки емоции – страха. Именно чрез него се случва връзката с нашето подсъзнание и се стига до паника. По този начин неволно човек се превръща в един от многото членове на тълпата и всеки манипулатор може да го поведе към определена удобна за него посока. „В колективната душа [на тълпата] интелектуалните способности на хората, а оттук и тяхната индивидуалност изчезват. Разнородното се размива с хомогенното, а несъзнателните свойства доминират.“ – Гюстав Льобон. Ето какво още разкрива той: „Заличаване на съзнаваната индивидуалност, превъзходство на несъзнаваната самоличност, насочване в една посока на чувствата и представите чрез внушение и увличане, склонност към незабавно превръщане в действие на внушените идеи – такива са основните признаци на индивида като част от тълпата. Той вече не е самият той, а автомат, чиято воля вече не е в състояние да го ръководи.“

„Колкото и да я смятаме за неутрална, тълпата се намира най-често в очаквателно положение, удобно за внушението. Още първото оформено внушение се предава моментално върху всички мозъци и не след дълго посоката е установена“. „Неспособни на размисъл и на съждение, тълпите не познават правдоподобното: а известно е, че най-неправдоподобните неща смайват най-силно. Затова и чудотворното и легендарното в събитията винаги поразяват най-силно тълпите. В действителност чудотворното и легендарното са истинските опори на една цивилизация. В историята привидността е играла много по-важна роля от реалността. Тук нереалното господства над реалното. “

Все пак нещата са такива, каквито са, но в крайна сметка какво да направим?

Най-важното е да обърнем внимание на себе си! Да се погрижим за себе си и за своите близки не само сега, но най-вече сега! Какъв по-подходящ момент? Защото само когато съумеем да се погрижим адекватно, с любов и внимание, без да изпадаме в паника, ние ще можем наистина да се предпазим!

Из „Психология на тълпите“, Гюстав Льобон (фр. Psychologie des Foules, 1895)

 

Ако искате да направите най-важната крачка – тази към грижата за себе си, аз съм на ваше разположение и ще ви подкрепя! Запазете час за консултация с мен ТУК .

 

Да махнем короната от вируса или как действа психиката ни при криза?
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.