panika, strah, kriza, spravyane

Паника и страх по време на криза – как да се справим?

Нещата са такива, каквито са и бягството от реалността или отказа ни да я примем такава каквато е – несигурна, рискова, неприятна или дори опасна, само би ни попречил да мислим и действаме адекватно. Розовите очила, когато навън е черно, няма да ти помогнат, нали? Всеки ни повтаря как трябва да сме спокойни, да запазим самообладание, да не изпадаме в излишна паника, но как точно да направим това при положение, че всички около нас говорят само за опасността? Да се правим, че нищо не се случва? Да се държим сякаш няма опасност – това решение ли е?

Ползата от страха. Да, колкото и странно да звучи има и ползи от страха. Страхът има способността да ни дава енергия, заряд! Мозъкът ни има функцията да ни предпазва, да ни държи в безопасност и да пести енергия. Когато започнем много да мислим, ние намаляме готовността за действие, готовността за преодоляване на страха. Тъй като всеки човек изпитва страх, това, което можем да направим, е да използваме енергията на страха, да го превърнем в наш съюзник, който ни зарежда. Страхът ни дава нужния заряд за промяна, развитие и прогрес. Тук ключово е умението ни за адаптация и приемане на ситуацията. Страхът в умерени количества ни помага!

Смяна на фокуса. Когато дълго време обаче, сме фиксирани върху източника на страх, това ни причинява продължителен стрес или т.н. дистрес. Това става, когато непрекъснато говорим, мислим, четем и слушаме за това, което ни причинява стрес. По този начин ние допълнително засилваме усещането за паника, безпомощност, което създава още стрес. Полезно в случая е да направим смяна на фокуса или съзнателно „да накараме“ мозъка си да мисли за нещо друго, като сменим дейността си, ангажираме максимално мозъка си с мисли за новото занимание/дейност. Най-добре е, ако е свързана със спорт, хоби или нещо, което ни е приятно и хубаво да правим.

Информационна „хигиена“. Не сме способни да променим реалността, нито пък да предвидим какво ще се случи вбъдеще. Това, което можем да направим обаче, е да сме тук и сега и да отсяваме добре информацията, която четем и поемаме. Не всичко, което съществува, е вярно и не всичко заслужава вниманието ни. Добре е да сме внимателни какво допускаме да ни влияе и да комуникираме с повече трезвомислещи адекватно реагиращи хора в условията на криза.

Грижа за физическото и емоционалното състояние. Както знаем, основната причина за отслабване на нашия имунитет е наличието на стрес и дистрес. Най-важното е да обърнем внимание и да се погрижим физически и емоционално за себе си и своите близки например като потърсим специализирана помощ.

Защото само когато съумеем да се погрижим адекватно, с любов и внимание, без да изпадаме в паника, ние ще можем наистина да се предпазим!

 

[ninja_form id=1]

Паника и страх по време на криза – как да се справим?
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.