pritesnenie; kriza; kontrol; coronavirus; stres

Можем ли да контролираме притеснението?

pritesnenie, kriza, stres
Снимка:
Обекти

Нормално е повечето от нас да изпитват чувство на притеснение в момента, но ако усещате, че притеснението излиза извън контрол и започва да влияе на живота ви (например изпитвате високо ниво на тревожност и не можете да спите добре), то може би е време да намерите начини, чрез които да ограничите притеснението. Това може да се случи като предприемете стъпки към управление на собственото си ниво на удовлетвореност и благосъстояние. Ето как можете да поддържате благосъстоянието си и да контролирате притеснението:

 

Поддържане на баланс. За да се радваме на удовлетвореност в живота си, е необходимо да  водим балансиран живот с дейности, които ни носят чувство на наслада, удовлетворение и близост с другите. Попитайте себе си кои са дейностите, които ви носят чувство на спокойствие и щастие,  с които да се ангажирате и разсейвате. Не забравяйте,  че човекът е социално животно и като такова се нуждае от връзка с другите, за да се развива. Препоръчително е да се опитате да имате поне някакви занимания, които да са социални и да включват други хора – физически или виртуално.

Реални и предполагаеми притеснения.  Помислете и се опитайте да „класифицирате“ вашите притеснения в две групи – действителни (реално съществуващи)  и предполагаеми (евентуални). Ако изпитвате много от предполагаемите притеснения, то тогава ще е важно да си дадете сметка, че съзнанието ви не се е фокусирало върху реален проблем, поради което трябва да оставите притеснението да отмине и да се фокусирате върху нещо друго.

Промяна на обичайните дейности. С оглед на сегашната ситуация много от рутината и обичайните ни дейности ще се променят. Нормално е това да наруши ритъма ни и да открием, че нещата, с които сме поддържали благосъстоянието си досега, са станали по-трудни за правене. Без значение каква е ситуацията при вас сега, ще е полезно да извършвате дейности, които да ви дават усещане за удовлетвореност, близост/свързаност с другите и дейности за развлечение. Когато постигнем нещо, това ни помага да се чувстваме по-добре, затова е полезно всеки ден да имаме занимания, които да ни дават усещането, че сме постигнали някакъв резултат, който да е видим.

Бъдете благодарни за това, което имате! Във времена на глобална несигурност, техниката на благодарността е изключително силна и въздействаща. Тя помога да се свържете с щастливите си моменти, да сте жизнени и удовлетворени. В началото или в края на всеки ден си дайте време да благодарите за изминалия ден. Старайте се да сте конкретни и да обръщате внимание на всяко ново малко нещо, записвайте своите благодарности ежедневно в продължение на поне 30 дни. Когато сме в състояние на истинска и дълбока благодарност, не е възможно в същото време да изпитваме притеснение.

Ако все пак ви е трудно да се справите с притеснението, аз мога да ви подкрепя, ето как!

Можем ли да контролираме притеснението?
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *