pritesnenie; kriza; kontrol; coronavirus; stres

Можем ли да контролираме притеснението?

pritesnenie, kriza, stres
Снимка:
Обекти

Нормално е повечето от нас да изпитват чувство на притеснение в момента, но ако усещате, че притеснението излиза извън контрол и започва да влияе на живота ви (например изпитвате високо ниво на тревожност и не можете да спите добре), то може би е време да намерите начини, чрез които да ограничите притеснението. Това може да се случи като предприемете стъпки към управление на собственото си ниво на удовлетвореност и благосъстояние. Ето как можете да поддържате благосъстоянието си и да контролирате притеснението:

 

Поддържане на баланс. За да се радваме на удовлетвореност в живота си, е необходимо да  водим балансиран живот с дейности, които ни носят чувство на наслада, удовлетворение и близост с другите. Попитайте себе си кои са дейностите, които ви носят чувство на спокойствие и щастие,  с които да се ангажирате и разсейвате. Не забравяйте,  че човекът е социално животно и като такова се нуждае от връзка с другите, за да се развива. Препоръчително е да се опитате да имате поне някакви занимания, които да са социални и да включват други хора – физически или виртуално.

Реални и предполагаеми притеснения.  Помислете и се опитайте да „класифицирате“ вашите притеснения в две групи – действителни (реално съществуващи)  и предполагаеми (евентуални). Ако изпитвате много от предполагаемите притеснения, то тогава ще е важно да си дадете сметка, че съзнанието ви не се е фокусирало върху реален проблем, поради което трябва да оставите притеснението да отмине и да се фокусирате върху нещо друго.

Промяна на обичайните дейности. С оглед на сегашната ситуация много от рутината и обичайните ни дейности ще се променят. Нормално е това да наруши ритъма ни и да открием, че нещата, с които сме поддържали благосъстоянието си досега, са станали по-трудни за правене. Без значение каква е ситуацията при вас сега, ще е полезно да извършвате дейности, които да ви дават усещане за удовлетвореност, близост/свързаност с другите и дейности за развлечение. Когато постигнем нещо, това ни помага да се чувстваме по-добре, затова е полезно всеки ден да имаме занимания, които да ни дават усещането, че сме постигнали някакъв резултат, който да е видим.

Бъдете благодарни за това, което имате! Във времена на глобална несигурност, техниката на благодарността е изключително силна и въздействаща. Тя помога да се свържете с щастливите си моменти, да сте жизнени и удовлетворени. В началото или в края на всеки ден си дайте време да благодарите за изминалия ден. Старайте се да сте конкретни и да обръщате внимание на всяко ново малко нещо, записвайте своите благодарности ежедневно в продължение на поне 30 дни. Когато сме в състояние на истинска и дълбока благодарност, не е възможно в същото време да изпитваме притеснение.

Ако все пак ви е трудно да се справите с притеснението, аз мога да ви подкрепя, ето как!

Можем ли да контролираме притеснението?
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.