tehniki spravyane stres

Изминалата не лека години ни подложи на високи нива на тревожност и стрес. Те се дължаха на обща несигурност, загуба на работа, загуба на близки, неочаквани промени, рискове за нашето здраве и други.

Тревожността и стресът са нормална част от живота. Въпреки това, понякога изпитваме продължителни периоди на безпокойство, които могат да повлияят на няколко или всички сфери от нашия живот.

При нормални, т.е. здравословни количества на стрес нашата нервна система се справя добре, мобилизирана е и може да ни служи вярно. При поява на стрес или друга потенциално опасна ситуация нашата нервна система ни  настройва в режим на оцеляване или състоянието „бий се или бягай“, което рязко повишава нивата на хормони като адреналин, кортизол и др. Те забързват реакциите ни, изострят сетивата и ни мобилизират за справяне. Когато тази потенциална опасност или стресова ситуация премине, тялото ни се връща към нормалното си състояние, в режим на възстановяване.

Проблемът идва, когато сме прекалено дълго време подложени на стрес или той е в прекомерни количества. В този случай тялото ни не може да се възстанови и преминава в състояние на дистрес. Това, което се случва е, че мозъкът ни не прави разлика между реална заплаха и въображаема. Когато той не открива реалната заплаха, но отчита тревожните сигнали на нашето тяло, започва да търси причините за това и започва да ни предлага „решения“ като натрапливи тревожни мисли, паник атаки и други. Ето какво можем да направим:

Промяна в начина на живот. Здравословен начин на живот, който включва балансирано хранене, редовни умерени физически упражнения и качествен сън ще повлияят благотворно за подобряване на психическо благосъстояние. Попитайте себе си „Какво в начина ми на живот мога да променя, за да се почувствам по-добре“ и се погрижете за себе си.

Време за вас. Наложете си да отделяте повече време за ваше хоби и други релаксиращи дейности, които ви карат да се чувствате добре. Ако някои от тях към момента не е възможно да се практикуват, помислете кои дейности все пак са достъпни в момента. Бъдете креативни и адаптивни!

Говорете за това, което ви безпокои. Споделянето с други хора като например приятели, роднини или подходящ специалист винаги може да помогне.

Животът става по-лесен, когато пуснете ненужния стрес. Ако нещо е извън вашия контрол, не позволявайте то да ви тревожи.

Техники за справяне със стреса
Spread the love

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.